| Specifiek ontworpen

SolarEdge omvormers

Inverter

Hoe werkt een omvormer. 

Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten deze om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt naar een omvormer gestuurd, waardoor de omvormer aanspringt en begint te werken. De omvormer ‘weet’ als het ware welke stroom je apparaten en het openbare net nodig hebben, namelijk: wisselstroom. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom voor de apparaten in huis. Daarnaast beschikken veel omvormers ook over een meetfunctie, waarmee gemeten wordt hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt.

Belangrijk om te weten is dat, driefasige omvormers zijn alleen geschikt voor driefase elektrische netwerken, terwijl één fasige omvormers in zowel één fase als driefase huishoudens kunnen worden geïnstalleerd. Dit komt doordat driefasige omvormers specifieke bedrading, componenten en hardware vereisen. In Nederland is het wettelijk verplicht om de omvormer aan te sluiten op een aparte stroomgroep voor veiligheidsredenen en om stroomuitval en andere mogelijke elektrische gevaren te voorkomen.

SolarEdge Omvormers

1 of 3 fasen omvormer.?

Na het bepalen van het wattage van de omvormer, komt de keuze om voor 1 of 3 fase omvormer te kiezen. Een 3-fase omvormer maakt gebruikt van zogenaamde krachtstroom. Niet alle huizen in Nederland beschikken over krachtstroom, u kunt dit navragen bij uw netbeheerder. Voor een standaard aansluiting in Nederland geldt dat tot 3.600W omvormer u prima een 1-fase omvormer kunt nemen en boven de 6.000W zijn alleen maar 3-fase omvormers beschikbaar. Wij raden aan om vanaf 4.000W een 3-fase omvormer te gebruiken.

3-fase omvormers.

De 3-fase omvormers van SolarEdge combineert geavanceerde digitale regeltechnieken met een doeltreffende architectuur voor vermogensomzetting om superieure zonne-energie productie en de allerbeste betrouwbaarheid te bereiken. De vaste spanningstechnologie zorgt ervoor dat de PV-omvormer altijd werkt met de optimale ingangsspanning, ongeacht het aantal panelen in een string of omgevingscondities De omvormers zijn geschikt voor zowel binnen- als buiten montage en zijn door afwezigheid van een externe ventilator en een verbeterde interne ventilator nog stiller dan voorheen.

maximale stroom

Supersnelle Maximum Power Point Tracking

MPPT

Maximum Power Point Tracker (MPPT)

zorgt ervoor dat een zonnepaneel optimaal werkt.

Een omvormer is een slim apparaat en bepaalt zelf hoeveel stroom hij als het ware uit een zonnepaneel trekt. Als hij altijd het maximale uit een zonnepaneel trekt, kan het zijn dat het paneel niet optimaal werkt, omdat de spanning niet hoog genoeg is. Hierdoor zal het zonnepaneel niet de stroom leveren die de omvormer verlangt. Is de stroom die de omvormer uit het paneel trekt minimaal, dan werkt het zonnepaneel onder zijn vermogen, wat ook niet optimaal is. De Maximum Power Point Tracker zorgt ervoor dat de omvormer precies de juiste hoeveelheid stroom vraagt, zodat het zonnepaneel optimaal werkt.