Meterkasten
ElectricityGroepenkast
De groepenkast ook wel verdeelkast is een onderdeel van de meterkast is een essentieel onderdeel van elke woning, bedrijfspand of ander gebouw. Hier wordt niet alleen elektriciteit beveiligd, maar ook verdeeld over verschillende installatieautomaten (groepen). Dit zorgt ervoor dat elektrische apparaten veilig en efficiÃŦnt van stroom worden voorzien. Een goed functionerende groepenkast is dan ook van groot belang voor een veilige en betrouwbare elektrische installatie, Wees daarom niet nalatig en zorg ervoor dat uw groepenkast regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden.
1 & 3 fase groepenkasten - 230 en 400V
1 fase groepenkasten: Deze groepenkasten zijn geschikt voor kleinere woningen en appartementen waar de stroomtoevoer via ÃĐÃĐn fase verloopt. Ze hebben doorgaans ÃĐÃĐn hoofdschakelaar en een beperkt aantal groepen voor de verschillende elektrische apparaten en verlichting.
3 fase groepenkasten: Deze groepenkasten worden gebruikt in grotere woningen en commerciÃŦle gebouwen waar de stroomtoevoer via drie fasen verloopt. Ze bieden meer vermogen en verdelen de elektriciteit over meerdere groepen, wat ideaal is voor het aansluiten van zwaardere apparatuur en machines.
Gelijkspanning DC
Wordt ook wel afgekort met DC wat staat voor Direct Current (gelijkstroom). Gelijkstroom is stroom die altijd in dezelfde richting loopt..
Gelijkstroom is bijvoorbeeld de energie die je opwekt met zonnepanelen. Gelijkstroom is ook de stroom die in batterijen of accuâs wordt opgeslagen. Op gelijkstroom kun je niet zomaar al je apparaten aansluiten. Dat komt omdat gelijkstroom heel anders werkt dan wisselstroom. Hierbij lopen de elektronen van de min- naar de pluspool. Altijd in dezelfde richting en op een constante spanning. Gelijkstroom heeft zijn naam dan ook aan die âgelijkeâ richting en de âgelijkeâ spanning te danken.
Wisselspanning ACÂ
Wisselstroom wordt ook wel aangeduid met de Engelse afkorting AC, wat staat voor Alternating Current.
Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt. Het hele Nederlandse energienet en vrijwel alle apparaten in huis werken dus op wisselstroom. Van de televisie tot het koffiezetapparaat. Wisselstroom heeft zijn naam te danken aan het feit dat de elektronen steeds van richting wisselen. Bij wisselstroom veranderen de elektronen in de draden van een stroomkring voortdurend van richting. Bij wisselspanning lopen elektronen dus van de pluspool naar de minpool en van de minpool naar de pluspool. De stroom wisselt dus continu van richting.