Elektriciteit

Meterkasten

Electricity
Oude Groepenkast verwijderd door Geinstaleerd door Solar Centric Zeeland
Nieuwe Eaton Groepenkast Geinstaleerd door Solar Centric Zeeland

Groepenkast

De groepenkast ook wel verdeelkast is een onderdeel van de meterkast is een essentieel onderdeel van elke woning, bedrijfspand of ander gebouw. Hier wordt niet alleen elektriciteit beveiligd, maar ook verdeeld over verschillende installatieautomaten (groepen). Dit zorgt ervoor dat elektrische apparaten veilig en efficiënt van stroom worden voorzien. Een goed functionerende groepenkast is dan ook van groot belang voor een veilige en betrouwbare elektrische installatie, Wees daarom niet nalatig en zorg ervoor dat uw groepenkast regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden.

Oude Groepenkast verwijderd door Solar Centric Zeeland

1 & 3 fase groepenkasten - 230 en 400V

1 fase groepenkasten: Deze groepenkasten zijn geschikt voor kleinere woningen en appartementen waar de stroomtoevoer via één fase verloopt. Ze hebben doorgaans één hoofdschakelaar en een beperkt aantal groepen voor de verschillende elektrische apparaten en verlichting.

3 fase groepenkasten: Deze groepenkasten worden gebruikt in grotere woningen en commerciële gebouwen waar de stroomtoevoer via drie fasen verloopt. Ze bieden meer vermogen en verdelen de elektriciteit over meerdere groepen, wat ideaal is voor het aansluiten van zwaardere apparatuur en machines.

AC- DC Current

Gelijkspanning DC

Wordt ook wel afgekort met DC wat staat voor Direct Current (gelijkstroom). Gelijkstroom is stroom die altijd in dezelfde richting loopt..

Gelijkstroom is bijvoorbeeld de energie die je opwekt met zonnepanelen. Gelijkstroom is ook de stroom die in batterijen of accu’s wordt opgeslagen. Op gelijkstroom kun je niet zomaar al je apparaten aansluiten. Dat komt omdat gelijkstroom heel anders werkt dan wisselstroom. Hierbij lopen de elektronen van de min- naar de pluspool. Altijd in dezelfde richting en op een constante spanning. Gelijkstroom heeft zijn naam dan ook aan die ‘gelijke’ richting en de ‘gelijke’ spanning te danken.

Wisselspanning AC 

Wisselstroom wordt ook wel aangeduid met de Engelse afkorting AC, wat staat voor Alternating Current.

Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt. Het hele Nederlandse energienet en vrijwel alle apparaten in huis werken dus op wisselstroom. Van de televisie tot het koffiezetapparaat. Wisselstroom heeft zijn naam te danken aan het feit dat de elektronen steeds van richting wisselen. Bij wisselstroom veranderen de elektronen in de draden van een stroomkring voortdurend van richting. Bij wisselspanning lopen elektronen dus van de pluspool naar de minpool en van de minpool naar de pluspool. De stroom wisselt dus continu van richting.

Wisselspanning
AC - Alternating Current
DC - Direct Current

Groepenkast aanpassen of vervangen?

Twijfels over je groepenkast? Wij bieden je gratis een adviesgesprek aan door onze experts. Wij zorgen ervoor dat je aanpassingen van je groepenkast binnen je budget en behoeften past. Neem vandaag nog contact op om onze professionele service te ervaren. 
onveilig naar veilig

van oude naar nieuw

Hager Groepenkast
Emat Groepenkast
Eaton Groepenkast
AEG Groepenkast
ABB Groepenkast
Salus controls Nederland

Heeft u een vraag? Bel 
+31 (0) 118-851459